Open constructie
Er zijn grofweg 2 dakconstructies te onderscheiden.
Wij behandelen hieronder de open constructie:
De open constructie is het rieten dak gebonden op rietlatten. Vanwege de bindtechniek dient er altijd een spouw te bestaan tussen het riet en de onderconstructie.
Nadelen:
- zeer groot energieverlies boven verwarmde ruimtes
- deze constructie kan tochtig zijn
- Voldoet niet aan de huidige bouweisen (RC =0)
- moeilijk verantwoord (aanvullend) te isoleren. (wanneer men dit toch doet, moet de kap dampdicht worden afgewerkt wat zeer moeilijk is)
- vrijwel niet stofvrij te krijgen
- Relatief brandgevaarlijk. (hogere opstal- en inboedelverzekeringspremie)
Voordelen:
- beproeft concept
- zeer lichte constructie
- Optimale ventilatie zonder condensvorming
- het riet is van binnenuit zichtbaar en sommige mensen vinden dat mooi.
Toch is het zo dat een dergelijke constructie nog wel wordt toegepast. Te denken valt aan stallen/schuren waar veel ventilatie gewenst is. Historische gebouwen waarvan de oude constructie in takt moet blijven.
Gesloten constructie
Bij de gesloten constructie, ofwel het schroefdak, wordt het riet rechtstreeks op een dichte ondergrond geschroefd. Het plaatmateriaal heeft een minimale dikte van 18 mm en kan bestaan uit: multiplex, OSB plaat, underlayment etc.
In de praktijk kiezen steeds meer mensen voor een rieten dak gebonden op een gesloten onderconstructie (schroefdak). Bij nieuwbouw kiest men altijd voor een gesloten onderconstructie op een isolatiepaneel.
Voordelen:
- Het riet werkt mee aan de isolatiewaarde (De RC waarde voor riet is op een gesloten onderconstructie (het schroefdak) over de 30 jarige levensduur van het rietpakket op het dak en op de gevel bepaald op: RC riet = 4,00m2 K/W. Bij de bepaling van deze RC–waarde is rekening gehouden met veroudering, slijtage, vochtgehalte en temperatuursinvloeden. (bron: vakfederatie Rietdekkers)).
- Kan voldoen aan nieuwste bouwregelgeving bij vernieuwen van rieten daken. (mede afhankelijk van de gekozen onderconstructie)
- Hoge brandveiligheid. (verzekeren voor de prijs van een pannendak).
- Binnenzijde keurig afgewerkt (geen stof, geen tocht.).
- Bij toepassing op schroefpanelen een grote overspanning mogelijk. (2,5 meter). (dit levert een “schone” binnenzijde op, weinig gordingen)
Nadelen:
- De methode is redelijk nieuw. (Op Underlayment 40 jaar, op isolatiepaneel 13 jaar) Het is mogelijk dat later zal blijken dat de ene onderconstructie een duurzamer dak oplevert dan de andere onderconstructie.
- Het lijkt duurder in uitvoering, vooral bij vernieuwing van een dak. Hier is de plaat extra, zonder dat dit terug kan worden verdiend op de onderconstructie of door tijdwinst bij het aanbrengen. De investering wordt echter terugverdiend op een lagere energierekening en lagere verzekeringspremies, opstal en inboedel.
Nokafwerking
Er zijn veel manieren van nokafwerking. In Nederland wordt vooral gewerkt met keramische rietvorsten. Er zijn slechts enkele leveranciers van keramische rietvorsten, en de bekendste voor de Nederlandse markt zijn Koninklijke Tichelaar Makkum en Wonink bouwkeramiek. Deze nokvorsten worden ondervult met riet. Daarna worden ze in de schrale specie gelegd en afgevoegd. de voegen van specie blijven door een wapening van gegalvaniseerd draad op z’n plek. Dit blijft een vertrouwd concept en geeft de authentieke uitstraling die de meeste klanten waarderen. Deze vorstpannen zijn er in diverse kleuren verkrijgbaar, maar de standaard kleuren zijn grijs/blauw of rood.
Nokvorsten van kunststof/ polyester
Sinds kort zijn er ook nokvorsten gemaakt van kunststof/polyester. Deze vorsten zien er hetzelfde uit als de keramische vorsten. Ook de specifieke cementvoeg is nagemaakt . De nok is onderhoudsvrij en kan hergebruikt worden, en dat is handig wanneer men bijvoorbeeld slechts een kant van het dak gaat vervangen. Naderhand kan dan de nok weer herplaatst worden. Deze nok is in alle kleuren leverbaar.
Koper nokvorsten
Er zijn ook diverse modellen nokvorsten gemaakt van koper, maar deze zijn minder populair wat mede komt door de hoge prijs van koper. Deze nok kan wel hergebruikt worden is onderhoudsvrij en heeft een eigentijdse uitstraling wat goed tot zijn recht komt bij een modern dak/woning. ( foto’s worden nog geplaatst)
Er is dus meer keuze dan pakweg 10 jaar geleden ,Laat u door ons informeren wat de mogelijkheden en kosten zijn voor nokpannen.