Gesloten constructie
Bij de gesloten constructie, ofwel het schroefdak, wordt het riet rechtstreeks op een dichte ondergrond geschroefd. Het plaatmateriaal heeft een minimale dikte van 18 mm en kan bestaan uit: multiplex, OSB plaat, underlayment etc.
In de praktijk kiezen steeds meer mensen voor een rieten dak gebonden op een gesloten onderconstructie (schroefdak). Bij nieuwbouw kiest men altijd voor een gesloten onderconstructie op een isolatiepaneel.
Voordelen:
- Het riet werkt mee aan de isolatiewaarde (De RC waarde voor riet is op een gesloten onderconstructie (het schroefdak) over de 30 jarige levensduur van het rietpakket op het dak en op de gevel bepaald op: RC riet = 4,00m2 K/W. Bij de bepaling van deze RC–waarde is rekening gehouden met veroudering, slijtage, vochtgehalte en temperatuursinvloeden. (bron: vakfederatie Rietdekkers)).
- Kan voldoen aan nieuwste bouwregelgeving bij vernieuwen van rieten daken. (mede afhankelijk van de gekozen onderconstructie)
- Hoge brandveiligheid. (verzekeren voor de prijs van een pannendak).
- Binnenzijde keurig afgewerkt (geen stof, geen tocht.).
- Bij toepassing op schroefpanelen een grote overspanning mogelijk. (2,5 meter). (dit levert een “schone” binnenzijde op, weinig gordingen)
Nadelen:
- De methode is redelijk nieuw. (Op Underlayment 40 jaar, op isolatiepaneel 13 jaar) Het is mogelijk dat later zal blijken dat de ene onderconstructie een duurzamer dak oplevert dan de andere onderconstructie.
- Het lijkt duurder in uitvoering, vooral bij vernieuwing van een dak. Hier is de plaat extra, zonder dat dit terug kan worden verdiend op de onderconstructie of door tijdwinst bij het aanbrengen. De investering wordt echter terugverdiend op een lagere energierekening en lagere verzekeringspremies, opstal en inboedel.
