Wat is het beste riet?
Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld.
Het natuurlijke proces
Goed dekriet groeit op voedselarme grond en op akkers met zoet arm water. Het riet mag immers geen water opzuigen, maar moet water afvoeren. Doordat het op voedselarme grond staat groeit het riet minder snel en vormt daardoor een harde stengel.
Het riet moet zo kort mogelijk zijn gemaaid omdat het hardste gedeelte van de rietstengel het onderste gedeelte is. Elk jaar is het riet weer anders, dit wordt beïnvloed door het weer, maar het belangrijkste is, heeft het riet een dunne, harde, rechte stengel. Is het riet buigzaam en heeft het voldoende taaiheid. Dekriet wordt in de winter gemaaid, want er mag geen blad meer aanzitten, dit regent en waait er in het najaar, begin van de winter af.
Het vers gemaaide riet moet worden geschoond, dat wil zeggen: al het onkruid moet er tussen uit. Daarna wordt het riet gebundeld in bossen van dezelfde lengte en omvang. Nadat het verse riet is geoogst en opgeslagen moet het eerst zoals wij dat noemen “besterven”. Het vocht dat nog in het verse riet zit moet eruit. Dekriet dat op uw dak komt heeft dus ook al een tijdje in de opslag gelegen.
Kwalitatief hoogwaardig riet
Het is dus belangrijk dat wij als rietdekkersbedrijf weten waar het riet vandaan komt en hoe men ermee is omgegaan voordat het op uw dak wordt gelegd. Goed contact met de riethandelaar en rietteler is voor ons van essentieel belang. U kunt ervan uitgaan dat wij kritisch zijn bij de inkoop van ons riet, immers dit is de basis voor een duurzaam dak.
Tegenwoordig wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het dek riet. Door het nemen van monsters is het keuren van de rietkwaliteit mogelijk. Echter blijft het meten van de kwaliteit van riet erg ingewikkeld en kostbaar. Riet is een natuurproduct en kan van jaar tot jaar verschillen.
